Teoretyczne rozkłady dochodów gospodarstw domowych i ich estymacja - Jędrzejczak, Alina; Pekasiewicz, Dorota (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
W monografii przedstawiono najważniejsze rozkłady teoretyczne wykorzystane do modelowania rozkładów płac i dochodów oraz badania ich nierównomierności. Dobrze dopasowany model teoretyczny upraszcza analizę rozkładu dochodów i ułatwia badanie własności charakterystyk wyrażonych jako funkcje określonych parametrów rozkładu teoretycznego, a także pozwala prognozować rozkłady płac i dochodów w różnych przekrojach – zarówno w czasie, jak i przestrzeni. Obok znanych rozkładów w publikacji zaprezentowano też nowe propozycje, które ujęto w systemy ułatwiające analizę ich własności. Wyniki przeprowadzonych analiz i symulacji komputerowych pozwoliły na sformułowanie wniosków dotyczących możliwości skutecznego wykorzystania konkretnych rozkładów w badaniach empirycznych. W książce omówiono wyniki estymacji rozkładów dochodów w gospodarstwach domowych w Polsce z podziałem na regiony, przeprowadzonej na podstawie danych z badań budżetów gospodarstw domowych prowadzonych przez Główny Urząd Statystyczny. Przeanalizowano też dochody zamożnych grup ludności.