Chapter Społeczna odpowiedzialność biznesu w branży TSL – studium przypadków - Oleksiak, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
Celem artykułu jest zaprezentowanie podstawowych zagadnień związanych z realizacją koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu w przedsiębiorstwie (pojęcie, wymiary, cele, płaszczyzny, korzyści i zagrożenia). W jego dalszej części przestawiono przykłady realizacji idei społecznej odpowiedzialności biznesu w przedsiębiorstwach z branży logistycznej, transportowej czy spedycyjnej. W omawianych firmach zdecydowana większość działań z zakresu społecznej odpowiedzialności odnosi się do środowiska, kształtowania odpowiednich relacji z pracownikami i konsumentami czy ich zaangażowania społecznego. Rozdział został oparty na literaturze przedmiotu z tego zakresu, a także na informacjach pochodzących z przedstawionych firm z branży TSL.