Chapter Pojęcie i charakter zasady konstytucyjnej wynikającej z art. 66 Konstytucji - Wyka, Teresa (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2025)
Obecnie obowiązująca Konstytucja1 w rozdziale II zatytułowanym: „Wolności, prawa i obowiązki człowieka i obywatela” (art. 30–86), w części: „Wolności i prawa ekonomiczne, socjalne i kulturalne” (art. 64–76 ) stanowi w art. 66 o prawie każdego do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy, którego sposób realizacji i obowiązki pracodawcy ma określić ustawa (ust. 1) oraz o prawie pracownika do określonych w ustawie dni wolnych od pracy i corocznych płatnych urlopów, odsyłając do ustawy w zakresie maksymalnych norm czasu pracy (ust. 2). Wykładnia literalna art. 66 ust 1 i ust. 2 prowadzi do wniosku, że ustrojodawca określił w tej normie dwa różne co do zakresu podmiotowego i przedmiotowego prawa odnoszące się do pracy. Wspólnym mianownikiem dla tych praw są wartości będące ich źródłem. W artykule postawiono tezę, że z art. 66 wynika konstytucyjna zasada ochrony zdrowia i życia osób świadczących pracę. Postawienie takiej tezy wymaga w pierwszej kolejności zajęcia stanowiska w kwestii zasad konstytucyjnych, ich rozumienia i rodzajów.