Uhlíkové nanomateriály (Karolinum Press, 2025)
Kniha se zabývá biomedicínským využitím uhlíkových nanomateriálů (CNM) a hodnocením jejich potenciálního zdravotního rizika. Je rozdělena na část teoretickou, ve které byly sumarizovány dostupné informace o biomedicínském využití uhlíkových nanomateriálů, jejich toxikokinetice, biologických interakcích a potenciální nebezpečnosti (toxicitě), a na část praktickou, kterou tvoří výsledky autorského kolektivu z oblasti testování nebezpečnosti nanočástic. Potenciální nebezpečnost nanočástic zahrnuje toxicitu respirační, kardiovaskulární, gastrointestinální, kožní, oční, reprodukční a vývojovou i hepatotoxicitu, neurotoxicitu, imunotoxicitu, genotoxicitu a toxicitu vůči močovému ústrojí. Jsou tu popsány výsledky výzkumů Ústavu lékařské biologie a genetiky, Ústavu histologie a embryologie, Ústavu lékařské biofyziky, Ústavu klinické alergologie a imunologie a Ústavu preventivního lékařství (pracoviště Lékařské fakulty v Hradci Králové a Fakultní nemocnice Hradec Králové). V příloze je představen soubor optimalizovaných metodik pro testování cytotoxicity, genotoxicity a imunotoxicity nanočástic.