Variációk az együttélésre. Közösségfolyamatok és az etnicitás három nyírségi település példáján - Szabó, Henriett (L'Harmattan Open Access, 2026)
A könyv három nyírségi, multietnikus lokális perifériális közösség recens együttélési kapcsolatviszonyainak a tanulmányozásával foglalkozik. Nagyecsed, Nyírvasvári és Hodász települések magyar, oláh cigány és romungró együttélési közösségei a sajátos szociokulturális jellemzők, az etnikai csoportok eltérő hagyományai, életmódja és társadalmi normái következményeként szituatív rendszereket hoztak létre. Az elemzés azt mutatja be, hogy a külső megfigyelő szempontjából hasonló adottságú színterek, amelyek makrojellemzőik alapján első pillantásra kevés különbséget mutatnak, valójában gyökeresen különböző együttélési közösségek. A könyv alapját képező kutatások néprajzi és kulturális antropológiai szemléletű módszertani megközelítésre támaszkodva, a makrofolyamatok mögé tekintve teszik láthatóvá az etnikai együttélés a külső megfigyelői szempont számára rejtett dimenzióit, amelyek megértése gyakorlati jelentőségű.