Strategizacja rachunkowości zarządczej - Szychta, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2026)
Książka stanowi wprowadzenie do złożonej i wielowątkowej problematyki strategicznej rachunkowości zarządczej w dobie wyzwań stawianych przedsiębiorstwom przez wymóg zrównoważonego rozwoju. Je celami są: – przedstawienie etapów rozwoju rachunkowości zarządczej z koncentracją na strategicznym jej ukierunkowaniu, – syntetyczna prezentacja kontekstu, w ramach którego zachodzi ewolucja strategicznej rachunkowości zarządczej. Realizacja celów prowadzi autorkę do odpowiedzi na pytanie: Jaki jest obecny status strategicznej rachunkowości zarządczej odnośnie do jej metodyki i zastosowania w przedsiębiorstwach w kontekście potrzeby zrównoważonego rozwoju? Monografia obejmuje wprowadzenie, pięć rozdziałów i zakończenie. W rozdziale pierwszym zarysowano ramy historyczne rozwoju koncepcji rachunkowości zarządczej, wskazując trzy etapy tego rozwoju. Rozdział drugi dotyczy kontekstu wyłonienia się i rozwoju strategicznej rachunkowości zarządczej. Objaśniono w nim podstawowe terminy i koncepcje odnoszące się do strategii i zarządzania strategicznego. W rozdziale trzecim przedstawiono genezę, istotę, koncepcje i kierunek ewoluowania strategicznej rachunkowości zarządczej. Ujęto w nim także cele i cechy controllingu strategicznego. Rozdział czwarty zawiera klasyfikacje i ogólną charakterystykę metod zaliczanych do strategicznej rachunkowości zarządczej. Ostatni rozdział dotyczy strategicznej rachunkowości od strony zastosowania jej metod w podmiotach gospodarczych w krajach wysoko rozwiniętych i gospodarkach rozwijających się, w tym w Polsce. Książka może być przyczynkiem do pogłębionych dyskusji i badań przez pracowników naukowych w obszarze rachunkowości zarządczej i zarządzania strategicznego, a także źródłem informacji dla studentów, praktyków rachunkowości i menedżerów pogłębiających albo aktualizujących swoją wiedzę w tych obszarach.