Zaščita žvižgačev na delovnem mestu v državach Višegrajske skupine, Franciji in Sloveniji – predlogi sprememb - Hajn, Zbigniew; Skupień, Dagmara (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2026)
Monografija vsebuje splošno poročilo o raziskavi, izvedeni s strani mednarodne ekipe pravnih strokovnjakov v okviru Višegrajskega projekta Zaščita žvižgačev na delovnem mestu v državah V4, Franciji in Sloveniji (WHISTLEPRO), ki ga financira Mednarodni Višegrajski sklad. Glavni cilj projekta je bil preučiti pravno ureditev zaščite oseb, ki prijavijo nepravilnosti in kršitve prava v gospodarskih družbah ter drugih zasebnih in javnih institucijah v državah, zajetih z raziskavo, nato pa izpostaviti težave in predlagati pravne rešitve, povezane s prenosom Direktive (EU) 2019/1937 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 23. oktobra 2019 o zaščiti oseb, ki prijavijo kršitve prava Unije, v nacionalno zakonodajo. Monografija med drugim vključuje analizo glede obsega vsebin, ki so lahko zajete z žvižgaštvom; nabora oseb, ki jih je mogoče obravnavati kot žvižgače in jim nuditi zaščito v povezavi s prijavo kršitev prava, pa tudi drugih subjektov, ki so zaščiteni zaradi svoje povezave z žvižgačem; notranjih in zunanjih kanalov za prijave; pravnih ukrepov, namenjenih podpori žvižgačem in njihovim aktivnostim ter zaščiti pred povračilnimi ukrepi zaradi razkritja informacij, vprašanja zaupnosti, pravne odgovornosti za povračilne ukrepe in za kršitev dolžnosti v zvezi z žvižgaštvom. Navedene študije so bile izpeljane v koordinaciji Fakultete za pravo in upravo Univerze v Lodžu, s sodelovanjem Karlove univerze v Pragi, Univerze Reformirane Cerkve Károli Gáspár na Madžarskem, Univerze v Mariboru, Univerze v Toursu in Trnavske Univerze v Trnavi, ter z udeležbo predstavnikov drugih raziskovalnih centrov, javnih institucij, družbenih partnerjev, organizacij civilne družbe, podjetij in pravnikov. Bralci bodo v knjigi Towards a Better Protection of Workplace Whistleblowers in the Visegrad Countries, France and Slovenia (Za boljšo zaščito žvižgačev na delovnem mestu v višegrajskih državah, Franciji in Sloveniji), objavljeni pri Lodz University Press, našli prikaz celotne slike raziskave, izvedene v okviru projekta. Publikacija je namenjena vsem osebam, ki jih zanima izboljšanje pravnega položaja žvižgačev na delovnem mestu.